Date of photo: July 27th, 2025 / English available below
こんにちは、キビです。
ふだんは見かけることのない、その土地土地に根付いた郷土の野菜を探すのも旅の醍醐味です。
以前は開田高原の畑のあちこちで見かけた「開田きゅうり」ですが、地域の高齢化もあり、作る人がだいぶ減ってしまいました。
昔の人はキンキンに冷えた沢水に開田きゅうりをつけておき、野良仕事のあいだに水筒代わりにかじっていた、というエピソードも聞いたことがあります。
それくらい水分たっぷりで、夏の暑い日には、この不格好なきゅうりが無性に食べたくなります!
皮を剥いてからスライサーでうす~く切って、醤油でシンプルに食べるのがおススメです。
お好みでアクセントにマヨネーズをつけてもいいです。
季節の野菜をいただくと、体にスーーーッと染み渡る感じがします。
開田高原の夏は短く、お盆を過ぎると朝夕には秋の風を感じられます。
今年の夏は、一度きりです。
やり残したことがないように、目いっぱい木曽の夏を楽しみましょう!
それでは皆さま、明日もごきげんよう。
“Kaida Cucumbers, a hidden specialty of Kaidakogen Plateau”
Hello, this is Kibi.
While you are traveling in Japan, you can spot many local vegetables.
They have shapes and flavors that are slightly different and unique from regular vegetables.
Kaida Kyuri, Kaida Cucumber, is one of my favorites.
This cucumber is thicker than regular cucumbers so it’s satisfying to eat.
Usually I peel the skin of it and slice it thinly and just add soy sauce to season. Mayonnaise is good too.
I feel like summer has arrived when I eat this cucumber on hot days.
Although it’s still hot during the day time, you’ll feel the autumn breeze in the mornings and evenings on Kaidakogen Plateau by mid-August.
Don’t miss this summer vegetable. Let’s enjoy the Kiso area now!
So see you around, always be fine!
このブログへの取材依頼や情報提供、ご意見・ご要望はこちら
木曽地域振興局 総務管理・環境課
TEL:0264-25-2211
FAX:0264-23-2583






























