Date of photo: May 25th, 2025 / English available below
こんにちは、キビです。
初夏の山野の緑は一週間で様変わりします。
威勢よく茂りはじめた草むらに、よ~く目を凝らすと見えてくるのがワラビです。
ワラビは、片手で簡単にポキっと折れるところで素直に手折ります。
葉が広がる前の、茎の太いものが食べ応えがあっておいしいです。
アク抜きのために草木灰と熱湯を注ぎ、一晩おいて鮮やかなグリーンになれば成功です。
流水でよくすすぎ、そのままおひたしにしたり、甘辛い煮物にして楽しみます。
クセになるシャキシャキとした歯触りは、和風のメニューだけでなく、洋風のメニューにも応用できそうな予感がします♪
機会があったら挑戦してみたいです。
それでは皆さま、明日もごきげんよう。
“Harvesting edible wild plants in early summer”
Hello, this is Kibi.
When you walk around the fields in early summer, you can spot Warabi sprouts here and there.
And they can be snapped off easily with one hand.
Don’t forget about this: most edible wild plants need special treatments before cooking.
In the case of Warabi sprouts, we use plant ash and boiling water to reduce their oxalic acid. Too much oxalic acid can contribute to kidney stones.
Mainly Warabi sprouts are used for salad or simmered greens with some Japanese condiments. They intrigue us with their unique flavor and crunchy texture.
I think Warabi sprouts might also fit western style recipes. I will try one someday!
So see you around, always be fine!
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